کرونا ترسناک‌تر است یا آنفلوآنزا؟

شناسه خبر: 68370 سرویس: پزشکی و سلامت

این روزها خبر ورود ویروس کرونا به کشورمان به موضوعی مهم و فراگیر در سطح جامعه تبدیل شده است و نگرانی عمومی را در پی داشته است، اما این حجم از نگرانی و هجمه خبری تمام واقعیت است؟


اما موضوع مهم که باید به آن توجه کرد اینکه آیا واقعیت کرونا همین است؟ آیا کرونا کشنده‌ترین و خطرناک‌ترین ویروس عصر حاضر است؟
چرا کرونا ویروس وحشتناک شد؟
در واقع همانطور که تاکنون مورد تاکید قرار گرفته است، کرونا ویروس جدید اگر چه سرعت انتشار بالایی دارد اما به طور مثال در مقایسه با آنفلوانزای فصلی قدرت بیماری زایی و کشندگی کمتری دارد. از دیگر سو از زمان شناسایی کرونا ویروس در چین تاکنون رسانه‌ها بیشتر به تعداد مبتلایان و آمار مرگ و میر‌اشاره کرده‌اند و کمتر به آمار موارد بهبود یافته پرداخته‌اند.
این در حالی است که طبق آخرین تحقیق جامعی که دولت چین در 29 بهمن ماه منتشر کرد، از 44 هزار مبتلا به این ویروس، در آن مقطع یک هزار و 886 نفر جان خود را از دست داده‌اند و 12 هزار نفر بهبود پیدا کرده‌اند. بر اساس این تحقیق که بر مبنای مطالعه بیش از 44 هزار مورد تایید شده ویروس جدید کرونا در چین از 11 فوریه بوده است، 80/9 درصد موارد ابتلا در رده خفیف طبقه‌بندی شده‌اند، 13/8درصد جدی هستند و تنها 4/7 درصد در رده بحرانی قرار می‌گیرند. این گزارش می‌افزاید میزان مرگ و میر افراد در کل بسیار پایین است اما در میان افراد بالای 80 سال افزایش پیدا می‌کند.
تحقیق گسترده دولت چین نشان می‌دهد اگر چه این ویروس ناشناخته است و راه درمانی مشخص و واکسن پیشگیری‌کننده ندارد اما در مقایسه با برخی از ویروس‌های دیگر میزان درگیری و مرگ و میرش به مراتب پایین‌تر است.

کافی است نگاهی به آمارهای مربوط به ویروس آنفلوانزای فصلی بیندازیم که طی یکی دو سال اخیر برای افراد جامعه به مانند سرماخوردگی شده و جامعه ترسی از این بیماری ندارد. این در حالی است که طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی اپیدمی آنفلوآنزای فصلی در سراسر جهان هر سال حدود سه تا پنج میلیون نفر را به‌طور جدی درگیر این بیماری از نوع حادش می‏کند که از این تعداد حدود 650 هزار نفر جان خود را به دلیل ابتلا به آنفلوانزای سخت از دست می‏دهند!

ایجاد جنگ روانی؛ آنفلوآنزا از کرونا کشنده‌تر است
بررسی آمارهای آنفلوآنزای فصلی در ایران نشان می‌دهد از ابتدای مهرماه سال جاری تاکنون 114 نفر جان خود را به دلیل ابتلا به این ویروس از دست داده‌اند! این در حالی است که جامعه نسبت به این ویروس ترس و التهابی از خود نشان نمی‌دهد. در مقابل طی چهار روز گذشته فضای جامعه و فضای مجازی پس از شیوع کروناویروس به طور چشم گیری ملتهب شده است!
برای پی بردن به چرایی اثرگذاری بسیار زیاد کروناویروس بر روان و افکار جامعه بد نیست نگاهی به رفتار برخی از رسانه‌ها بیاندازیم.
کروناویروس دو شب پیش از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در دوم اسفند ماه شیوع پیدا کرد. در همین فاصله زمانی بسیاری از رسانه‌های معاند شروع به دروغ پردازی درباره چگونگی رسیدن کروناویروس به ایران و همچنین احتمال بسیار زیاد شیوع آن از طریق شرکت در انتخابات کردند. پیش از این نیز این رسانه‌ها همین شیوه را برای راهپیمایی 22 بهمن به کار برده بودند. طبیعی بود که پس از ایجاد جنگ روانی توسط رسانه‌های معاند، برخی از افراد جامعه فریب خورده و به ترسی فزاینده دچار شوند.
هجمه رسانه‌ای به شیوع کرونا ویروس در ایران اگر نگوییم قطعا هماهنگ شده و با برنامه قبلی بوده‌اما مطمئنا مشکوک است. مرور پوشش رسانه‌ای اخبار مرتبط با آنفلوانزا که اتفاقا درصد کشندگی‌اش از کرونا ویروس بیشتر است مهر تاییدی بر این مدعا است.


بررسی آمارهای مرتبط با ویروس آنفلوانزا در پنج ماه اخیر نشان می‌دهد برخلاف سکوت رسانه‌ها به خصوص رسانه‌های آمریکایی-اسرائیلی، این ویروس در کشور آمریکا میزان ابتلا و مرگ و میر چشم گیری داشته است! بر اساس برآوردهای مرکز کنترل و پیشگیری از امراض ایالات متحده، در فصل شیوع آنفلوانزا که از 29 سپتامبر آغاز شده تا 15 فوریه (حدود چهار ماه و نیم)، این ویروس حداقل 29 میلیون مورد ابتلا، 280 هزار مورد بستری در بیمارستان و 16 هزار مورد مرگ و میر در آمریکا به جای گذاشته است! حال آنکه تلفات کرونا در چین با وجود جمعیت چند برابری نسبت به آمریکا چندین برابر کمتر از موارد فوتی بر اثر آنفلوآنزا در ایالات متحده است.
علاوه‌بر این همان‌طور که قبل‌تر گفته شد، ویروس آنفلوانزا در هر سال جان حدود 650 هزار نفر در سرتاسر دنیا را می‌گیرد. با این شرایط چرایی سکوت برخی از رسانه‌های معلوم‌الحال در پوشش اخبار مرتبط با آنفلوانزا و اپیدمی آن در آمریکا جای تامل و بررسی دارد.

هراس افکنی رسانه‌ای به شیوه آمریکایی‌ها
مقایسه شرایط آنفلوانزا و کرونا ویروس به وضوح نشان می‌دهد، کرونا ویروس بیش از اینکه یک ویروس کشنده فردی باشد، یک ویروس سیاسی برای سیاه جلوه دادن فضای کشورهای درگیر با این ویروس است. در این باره خانم هوآ، سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به رفتارهای دولت آمریکا نسبت به رفتار با مسافران چینی گفته است: «آمریکا واکنش بیش از حد از خود بروز داده و برخلاف توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت عمل کرده است که موجب هراس افکنی شده است.»
بررسی اتفاق‌های چند روز اخیر در فضای جامعه نیز اثرات واکنش بیش از حد و هراس افکنی رسانه‌های آمریکایی-اسرائیلی چون بی‌بی سی، ایران اینترنشنال و... را به خوبی نشان می‌دهد.
با این حال، بدون شک همانطور که سعید نمکی، وزیر بهداشت نیز تاکید کرده است، کرونا نیز به مانند آنفلوانزا قطعا مهار خواهد شد. به طور قطع از این پس با همکاری مردم در رعایت موارد بهداشتی و پیگیری کردن اخبار از طریق وزارت بهداشت و رسانه‌های داخلی و همچنین اقدام‌های جدی و پیگیرانه مسئولان می‌توان کرونا ویروس جدید را نیز مهار کرد. اگر چه ممکن است این ویروس به دلیل نبود راه درمانی مشخص به مانند آنفلوانزا شیوع پیدا کند اما مطمئنا با توجه به سابقه پشت سر گذاشتن ویروس‌هایی چون آنفلوانزا می‌توان با آن نیز مقابله کرد.
در همین باره برخی از اقدام‌های پیشگیری‌کننده در حال انجام است، از جمله اینکه دانشگاه‌های استان‌های قم و مرکزی و همچنین مدارس این دو استان به مدت یک هفته تعطیل اعلام شده‌اند. از دیگر سو طبق اعلام رئیس‌هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران تمام تولیدات ماسک‌های شرکت‌های ایرانی خریداری می‌شوند و به همراه محلول‌های شوینده به صورت رایگان از طریق خانه‌های بهداشت، مراکز جامع خدمات سلامت، پایگاه‌های سلامت و واحدهای بهداشتی با اولویت استان‌هایی که کرونا ویروس در آنها شناسایی شده است در بین مردم توزیع می‌شود.

منبع : کیهان



مهمترین عناوین
مهمترین عناوین سیاسی