ضعفها و کارهای بیاصولی که فوتسال ایران را ۱۲ سال عقب برد
شناسه خبر: 114156 سرویس: ورزشی
شکست تیم ملی فوتسال در جام جهانی ۲۰۲۴ معلول علتهای مختلفی بود؛ از ساختار مدیریتی گرفته تا ضعفهایی که در زمین به چشم میآمد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سه روز از حذف تیم ملی فوتسال ایران از رقابتهای جام جهانی 2024 ازبکستان میگذرد. دورهای که بسیاری از اهالی فوتسال امیدوار بودند ایران سرانجام طلسم صعود به فینال رقابتها را بشکند. با این حال تیم وحید شمسایی جایی میان هشت تیم برتر رقابتها هم نداشت و ملیپوشان، پیش از شروع مرحله یکچهارم نهایی به خانه بازگشتند.
با گذشت سه روز از شکست برابر بهترین تیم فوتسال جهان در سال 2023، میتوان منطقیتر به دلایل این شکست پرداخت. نتیجهای که اولین باخت ایران مقابل مراکش در آوردگاه جهانی را رقم زد و حتی سرمربی حریف، برتری مقابل تیم کشورمان را یک معجزه توصیف کرد. نماینده آفریقا البته در سالهای اخیر سه بار بر ایران غلبه کرد و به همین دلیل به «گربه سیاه» معروف شده بود.
عقبگرد فوتسال ایران به سال 2012 (که ملیپوشان کشورمان برای آخرین بار در مرحله یکهشتم نهایی جام جهانی حذف شده بودند) را به تنهایی نه باید به پای کمیته فوتسال نوشت، نه اینکه تنها کادر فنی و تیم ملی را مقصر دانست. اکنون به برخی از اشکالاتی که در فوتسال ایران قبل از جام جهانی 2024 و در طول این رقابتها نمود داشت، میپردازیم.
نبود بازی دوستانه
تیم ملی فوتسال پس از کسب سیزدهمین قهرمانی جام ملتهای آسیا، هیچ اردوی تدارکاتی نداشت و فقط شش هفته از رقابتهای لیگ برتر فوتسال برگزار شد. در روزهایی که قهرمان آفریقا برنامهای پُر از دیدار دوستانه را در تابستان میگذراند، ملیپوشان ایران درگیر بازیهای لیگ بودند. پس از شش هفته نیز تیم ملی با تیمهای منتخب لیگ یک و بانک کارآفرین در راستای آمادهسازی برای جام جهانی بازی کرد!
با توجه به اینکه قرار بود تورنمنت کشورهای مرکزی آسیا (کافا) در تابستان برگزار شود، کادر فنی تیم ملی درخواست برگزاری دیدارهای لیگ را مطرح کرد و آغاز لیگ را میتوان تصمیمی برای فرار از شرکت در تورنمنت کافا قلمداد کرد! هرچند برگزاری کافا در آن زمان هنوز قطعی نبود و در نهایت هم برگزار نشد! حتی یک مسابقه تدارکاتی در ازبکستان با تایلند قطعی شده بود که این مسابقه به تمرین مشترک تبدیل شد.
شاگردان شمسایی پس از پایان شش هفته، به تورنمنتی دوستانه در تایلند دعوت شده بودند که به این پیشنهاد پاسخ منفی داده شد. رئیس کمیته فوتسال که در قرعهکشی جام جهانی شرکت کرده بود، دو بازی دوستانه با کرواسی هماهنگ کرد که کرواتها به دلایل غیرورزشی به ایران نیامدند و ملیپوشان تنها با دو مسابقه تدارکاتی مقابل قزاقستان مهیای جام جهانی شدند.
کمیتهای یک نفره!
در شرایطی که احسان اصولی بهعنوان رئیس کمیته فوتسال فعالیت میکند، تنها یک جلسه این کمیته برگزار شده که در این جلسه نیز احکام انتصاب به اعضا اهدا شده است. به این ترتیب اصولی به نمایندگی از یک کمیته که یکی از اعضا پیشتر آن را بیخاصیت دانسته بود، برای فوتسال کشور و تیم ملی تصمیم گرفته است. تصمیماتی بحثبرانگیز که رضایت کادر فنی را برآورده نکرد.
در روزهایی که اصولی بهصورت همزمان سمتهای عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال، سخنگوی فدراسیون، رئیس کمیته فوتسال و رئیس سازمان لیگ را بر عهده دارد، برای نامزدی ریاست هیئت فوتبال خراسان رضوی ثبت نام کرد که صلاحیت او احراز نشد و انتخابات سرنوشتی نامعلوم پیدا کرد!
اصولی نتوانست موانع قرارداد شمسایی را پس از گذشت حدود 30 روز از امضای آن برطرف کند. اگر رئیس کمیته فوتسال را مقصر لغو دو بازی تدارکاتی با کرواسی ندانیم - که نباید بدانیم-، مشخصاً تدارک تنها چهار بازی برای جام جهانی به هیچوجه قابل قبول نیست.
فاصلهای که میان کادر فنی و فدراسیون حس شد
در اولین روز از شروع اردوی تیم ملی در آستانه جام جهانی، فدراسیون فوتبال نشست خبری برای وحید شمسایی تدارک دید و سرمربی تیم ملی در عمده اظهارات خود به مقامات فدراسیون تاخت؛ از محقق نشدن جذب دستیار خارجی تا امضای قرارداد کادر فنی در دیرترین زمان ممکن. صحبت از مذاکره برای عقد قرارداد با مربی خارجی که پیشینهای حدوداً 2.5 ساله دارد و تا امروز به سرانجام نرسیده است!
هرچند شمسایی در مصاحبههای مختلف خود از رئیس فدراسیون فوتبال تمجید و تشکر کرد. با این حال اختلاف نظری که امضای قرارداد کادر فنی را «کِش» داد و گلایههایی که از آمادهسازی تیم ملی مطرح کرد، اختلاف میان فدراسیوننشینان و کادر فنی تیم ملی فوتسال را نمایان کرد.
اقدامات عجیب تیم رسانهای
پوشش خبرهای تیم ملی در نوع خودش عجیب بود. تیم رسانهای تیم ملی که معمولاً خبرهای تیم را پوشش میدهد یا گفتوگوهایی بعد از مسابقه با سرمربی تیم تهیه میکند، عمدتاً مستندهایی با موضوع اشتراکات فرهنگی ایران و ازبکستان تولید میکرد یا «مافیا» بازی کردن ملیپوشان را پوشش میداد!
تیم رسانهای تیم ملی «مافیا» بازی ملیپوشان را پوشش داد اما واکنش شمسایی بعد از بازیها را نه
این تیم حتی بهجای گفتوگو با شمسایی بعد از بازیهای ایران، صحبتهای عمدتاً تکراری شمسایی را در جلسات فنی پیش از بازی به رشته تحریر درمیآورد که نمایانگر عدم اشراف تیم رسانهای بر تفاوت ارزش اظهار نظرها در زمانهای مختلف است.
حاشیههای دیدار با فرانسه
از همان اول مشخص بود که صدرنشین گروه F مسیر دشواری پیش رو دارد و شمسایی همان زمان به این مسئله اشاره کرد. ایران که در مجموع با تفاضل گل 11+ از سد ونزوئلا و گواتمالا گذشته بود، برای صعود بهعنوان تیم دوم مقابل فرانسه کاملاً محتاط بود که فرانسه روی دست ایران زد و 4 بر یک باخت! پس از این بازی، هجمه غیرضروری و عجیبی بر تیم ملی کشورمان وارد شد. اگر شمسایی میخواست ایران بهعنوان تیم دوم صعود کند، بهتر بود شاگردانش را در دو بازی اول توجیه میکرد که کمتر گل بزنند و فوتسال کشور را پیکان حمله تیمی چون لیبی قرار ندهد!
ضعفی که هیچوقت برطرف نشد
پیشکسوتان فوتسال بارها ایراد بزرگ تیم ملی هنگام بازگشت از حمله به دفاع گوشزد کردند. با این حال چنین ضعفی در دیدار با گواتمالا و نیز مراکش به چشم آمد. در مقابل، مراکش از این ضعف بهخوبی استفاده کرد و گلهای اول، سوم و چهارم مراکش، بهرهای بود که تیم نصفه و نیمه هشام دکیک از همین ایراد برد. همچنین افت برخی ملیپوشان نیز در لیگ برتر به چشم آمد و همین افت در جام جهانی نیز دیده شد تا حکم اولین حذف ایران از یکهشتم نهایی پس از 12 سال را امضا شود.